Bli elev

Intresseanmälan

Länk: Klicka här för att göra en intresseanmälan!

 

Vanliga frågor:

Vad är APL?
Minst halva utbildningstiden ska ske på en arbetsplats. Tiden man är där förkortas APL, Arbetsplatsförlagt lärande. I åk. 1 har man oftast mindre APL som succesivt ökar i åk. 2 och 3. Generellt har man 1-2 dagar APL i åk.1 och 2-5 dagar APL i åk. 2 och 3.

Kan Carl Wahren hjälpa mig med boende?
Carl Wahren har inget eget internat. Men vi har kontakt med hyresvärdar i Hallstavik. Kontakta rektor Caroline Lindgren om du vill veta mer om boende. Caroline.lindgren@carlwahren.com

Vad ska jag tänka på när jag ska välja gymnasieutbildning?
Välj en utbildning utifrån dina intressen och styrkor. Det blir lättare och roligare om du går en utbildning som du tycker är rolig.

Vad är skillnaden på en privatskola och en kommunal skola?
Skillnaden mellan en privat och kommunal skola är vem som äger skolan. En friskola erbjuder en lika säker utbildning som en kommunal skola. Vad som särskiljer vår skola är att vi har ett nära samarbete med branschen vilket ökar dina möjligheter till jobb efter studenten.

Vad är det för skillnad att studera på grundskola jämfört med gymnasiet?
På gymnasiet är undervisningen mer specialiserad och ämnesbaserad och på gymnasiet läser man kurser som är olika poäng, poängen motsvarar timmar. Om en kurs är 100p motsvarar det ungefär 100 timmar.

Hur kan en vecka se ut för en elev som går på yrkesprogram hos er?
Det skiljer sig lite beroende på vilket program och år man går. Elever i åk.1 läser gymnasiegemensammaämnen mån-ons och yrkesämnen tor-fre. elever i åk 2 och 3 läser gymnasiegemensamma ämnen en dag i veckan och yrkesämnen fyra dagar i veckan.

Får man arbetsmaterial och utrustning som behövs hos er?
Ja! Du får sådant dom behövs som till exempel arbetskläder eller verktyg. Varje elev får också möjlighet att låna en dator under sin utbildningstid. Pennor, linjal, sudd och block är något varje elev själv får bekosta. Detta finns att köpa till inköpspris i skolans kafeteria. Vi har även omklädningsrum med skåp för ombyte till arbetskläder. Du kommer även få låna ett skåp i korridoren och i ett i omklädningsrum om du studerar på ett yrkesprogram där du behöver byta om varje dag.

Kan man få individanpassad utbildning hos er?
Ja, individanpassad utbildning särskilt viktigt på Carl Wahren gymnasium. Vi strävar efter att tillgodose varje elevs unika behov, intressen och mål oavsett om du är i behov mer stöd eller vill ha mer utmaning.

Kan jag studera hos er om jag inte är godkänd i alla kurser från åk. 9?
Ja då kan du söka till något av våra introduktionsprogram. Det unika med Carl Wahren är att du får läsa yrkeskurser direkt precis som elever på ett nationellt program. Du behöver alltså inte först läsa upp ämnen som du inte var godkänd i från nian för att få läsa yrkesämnen. Samtidigt kan du läsa upp de ämnen du inte är godkänd i för att komma in på ett nationellt program, om det är ditt mål.

Läs mer om introduktionsprogrammen här. 

Hur skiljer sig lärlingsutbildning jämfört med ”vanlig” yrkesutbildning?
I en lärlingsutbildning ska minst halva utbildningen vara på en arbetsplats, dvs APL. På en ”vanlig” yrkesutbildning ska man ha minst 15 veckor APL under sina trå år. Som lärling kommer du snabbare ut i arbetslivet, får mer erfarenhet och ett bredare nätverk som kan vara till stor fördel för dig i ditt kommande yrkesliv.

Vad är lärlingsersättning?
Lärlingsersättning är ett bidrag från CSN för elever som går en lärlingsutbildning. Bidraget är 1000kr i månaden som ska täcka kostnader för måltider och resor i samband med APL. Tillsammans med studiebidraget innebär det att du får 2 250 kronor per månad.

Ersättningen gäller under perioden eleven studerar som lärling och har ett utbildningskontrakt. Eleven kan få ersättning till och med vårterminen eleven fyller 20 år.

Här kan läsa mer om hur du ansöker om lärlingsersättningen: CSN – lärlingsersättning